Orzechowy Jabłecznik

Udostępnij na:
Orzechowy Jabłecznik

Orzechowy Jabłecznik

Pyszne ciasto, niedrogie, mało składników. Ciasto trzy warstwowe, przekładane musem jabłkowym, oblane masą orzechową.

Składniki na ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• Kostka margaryny
• Żółtko
• ¾ szklanki cukru pudru
• ½ szklanki śmietany 18 %
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę orzechową:
• 40 dag orzechów włoskich
• 30 dag cukru
• 4 łyżki miodu
• 30 dag masła
• 130 ml mleka
Dodatkowo;
• Mus jabłkowy

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, dzielimy na 3 części. Każdą cześć cienko rozwałkować przełożyć do jednakowych form ( 25cm x 25 cm) i piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 °C.
2. Jeden upieczony placek posmarować musem jabłkowym i przykryć drugim i ponownie smarujemy musem jabłkowym i przykrywamy trzecim plackiem.
3. Masło roztopić, dodać mleko, cukier, miód i gotować. Pod koniec gotowania dodać pokruszone orzechy.
4. Wierzch ciasta przykrywamy masą orzechową.
5. Chłodzimy w lodówce.
6. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/02/orzechowy-jabecznik.html#more

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.