Relisz pomidorowy

Relisz pomidorowy

Relisz pomidorowy

Relisz pomidorowy to wyśmienity dodatek do wielu dań. Ma bardzo wyrazisty, słodko-kwaskowaty smak. Idealnie nada się więc jako dodatek do mięs czy kanapek.

Relisz lub jak kto woli z angielskiego Relish to gęsty, aromatyczny sos ze świeżych warzyw. Głównie przygotowuje się go z pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem kiszonych ogórków i przypraw. Charakterystyczne jest to, że nigdy nie jest on jednolity i zawiera w sobie widoczne kawałki warzyw.

1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
1 ząbek czosnku
200 ml octu balsamicznego
250 g czerwonej cebuli
1,5 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka gorczycy w proszku lub musztardy
2 łyżeczki curry

Link do przepisu: https://foodmagazine.pl/relisz-pomidorowy/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.