Owsianka nocna “Czarny las” – błyskawiczna, fit
Owsianka to świetny pomysł na dobry początek dnia. Jest pożywna, uczucie sytości pozostawia na wiele godzin.
Dostarczy solidnej porcji błonnika, szeregu witamin i soli mineralnych.
By śniadanie z owsianką było odpowiednio zbilansowane konieczny jest dodatek proteinowy, np. po postacią jogurtu greckiego.
Ponieważ płatki owsiane posiadają spore ilości witaminy E pamiętaj o dodatku oleju (lniany lub kokosowy) lub orzechów włoskich, ponieważ w obecności tłuszczu witamina jest lepiej wchłaniana.
Dziś proponuję klasyk: czekolada + wiśnie, połączenie smakowe rodem z gór Schwarcwaldu. To śniadanie praktycznie robi się samo.
Wystarczy wieczorem zalać płatki gorącą wodą. Przez noc napęcznieją, wchłoną wodę i wystarczy je tylko zagotować i gotowe. Podałam je z frużeliną wiśniową.
Przepis na szybką frużelinę z mrożonych wiśni znajdziesz tutaj.
Składniki na 2 porcje:
3/4-1 szklanki płatków owsianych
2-2,5 szklanki wody
jogurt grecki
frużelina wiśniowa
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka miodu
kilka orzechów włoskich
cynamon – opcjonalnie
Przygotowanie:
płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do rana
rano namoczone płatki mieszając zagotować, dodać kakao
płatki wymieszać z posiekanymi orzechami i rozłożyć do miseczek. Dodać jogurt grecki i frużelinę wiżniową