Schiacciata z oliwkami i suszonymi pomidorami

Schiacciata z oliwkami i suszonymi pomidorami

Schiacciata z oliwkami i suszonymi pomidorami

Schiacciata to rodzaj chleba tradycyjnie wytwarzany w regionach Toskanii i Umbrii w środkowych Włoszech. Smakuje bardzo podobnie do focaccii, ale w przeciwieństwie do focaccii wykonanej w Genui, robi się je tylko przy użyciu dłoni. Termin schiacciata dosłownie oznacza „rozbić” i odnosi się do tego, że trzeba ciasto palcami, dłońmi rozłożyć na blaszkę do pieczenia. W rzeczywistości do przygotowania tego przepisu nie jest potrzebny wałek do ciasta. Zapraszam na kolejną wersję pysznego chleba Schiacciata.

Link do przepisu: https://rafalcook.com/2020/03/30/schiacciata-z-oliwkami-i-suszonymi-pomidorami/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.