Szpinakowy biszkopt z jogurtem i owocami

Szpinakowy biszkopt z jogurtem i owocami

Szpinakowy biszkopt z jogurtem i owocami

Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej (130 g)
130 g erytrytolu
200 g mrożonego szpinaku w brykiecie, po odciśnięciu 150 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
350 g melona
1 puszka brzoskwiń w syropie
600 g jogurtu naturalnego
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
24 g chia
1 łyżeczka pasty waniliowej

dodatkowo:
1 galaretka
1 kieliszek spirytusu

Przygotowanie:
Białka jajek ubić na sztywno ze słodzikiem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i odciśniętym szpinakiem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić.

Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Odsączone z syropu brzoskwinie i obranego ze skórki melona pokroić w kostkę. 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem i dopełnić wodą. Nasączyć biszkopt. Jogurt zmiksować z cukrem waniliowym, chia, pastą waniliową i żelatyną. Wymieszać z owocami. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do lodówki. Na ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę i odstawić do schłodzenia, najlepiej na cała noc. Smacznego 🙂

Link do przepisu: https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2020/03/28/szpinakowy-biszkopt-z-jogurtem-i-owocami/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.