Lasagne z Toskanii czyli Bastarde

Lasagne z Toskanii czyli Bastarde

Lasagne z Toskanii czyli Bastarde

Lasagne bastarde, znane również jako „matte ”, to diamentowe paski świeżego makaronu typowe dla regionu Lunigiana w północnej Toskanii. Powstają z połączenia mąki zwykłej i mąki kasztanowej, która jest typowym składnikiem dla tego regionu. Procent mąki kasztanowej w cieście jest różny. Zwykle może stanowić do 60% całości. Ponieważ jednak mąka kasztanowa jest naturalnie bezglutenowa, a ciasto nie wymaga jajek, im więcej użyjesz, tym trudniej będzie się rozciągnąć i makaron będzie łamliwy. Użycie 40% mąki kasztanowej zapewni, że makaron łatwo się rozprowadzi, a jednocześnie będziesz w stanie docenić charakterystyczny słodki smak mąki. Tradycyjnie podaje się go, z oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i tartym twardym serem, aby przeciwdziałać słodyczy mąki kasztanowej. Z racji tego, że potrawa składa się tylko z kilku składników, ważne jest, by użyć produktów dobrej jakość. Zapraszam.

Link do przepisu: https://rafalcook.com/2020/04/03/lasagne-z-toskanii-czyli-bastarde/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.