Mazurek makowy
Mazurek jest pełen bakalii, wykończony polewą czekoladową usianą aromatyczną skórką pomarańczową, oczywiście domowej roboty.
Polecam!
Składniki:
4 jajka
125 g maku + 125 ml wody lub mleka
1/2-1/3 szklanki cukru pudru/ksylitolu
1 łyżka naturalnego miodu
2 łyżki tartej bułki
10 dkg bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
1 łyżka amaretto lub olejek migdałowy
50 g ciemnej czekolady + 50 ml śmietany kremówki
skórka pomarańczowa do ozdoby
Przygotowanie:
odważyć mak, zalać wrzątkiem. Do ostudzonego maku dodać miód, amaretto i pokrojone w kostkę bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć)
żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z wystudzonym makiem, tartą bułką i pokrojonymi bakaliami
na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać szpatułką i wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
piec 45 minut w 180*C
zagotować śmietanę kremówkę, wrzucić kostki czekolady, wymieszać. Polać ostudzone ciasto i równomiernie rozrzucić skórkę pomarańczową (lub ozdobić bakaliami wg własnego pomysłu)