Mazurek z karmelem kokosowym

Mazurek z karmelem kokosowym

Mazurek z karmelem kokosowym

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z wegańskim karmelem

Mazurek na półkruchym cieście, z domowym karmelem kokosowym oraz orzeszkami ziemnymi i polewą z gorzkiej czekolady. Ciasto jest dość słodkie, ze względu na karmel kokosowy, który wykonany jest z mleka kokosowego, cukru kokosowego i dodatku oleju kokosowego. Taki wegański karmel jest równie słodki co tradycyjny karmel z cukru białego, śmietanki oraz masła, jednak w smaku nieco się różni i jest bardziej lejący. Jednak nie uważam, że to jego wada. Bardzo lubię taką lekko lejącą się konsystencję karmelu i stwierdzam, że w przypadku mazurka bardzo dobrze się ona sprawdza. W przypadku, gdy chcemy uzyskać gęstszy karmel, to dodajemy mniej mleka, tylko musimy się liczyć z tym, że będzie wtedy też słodszy. Ze względu na obecność cukru kokosowego, karmel jest też ciemniejszy niż ten na cukrze białym.
Jest to z pewnością propozycja dla wielbicieli słodkich ciast…

Link do przepisu: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/mazurek-z-karmelem-kokosowym.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.