Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków

Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków

Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków

Żurek wielkanocny podany z jajkiem i pieczonymi ziemniaczkami

Nie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest z jajkiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Coś pysznego! Jego smak jest wyjątkowy! Jak dla mnie (i mojego męża 😉) zdecydowanie lepszy od znanego nam żurku na zakwasie. Jest delikatniejszy…
Woda z kiszonych ogórków idealnie nadaje się, zamiast tradycyjnego zakwasu, również do przygotowania żurku na kiełbasie. Tylko musi być to woda z ogórków domowych lub kupnych, ale ekologicznych (kiszonych nie kwaszonych!). Jest to świetna alternatywa, gdy zapomnieliśmy nastawić domowy zakwas, gdyż żurek na wodzie z ogórków robi się ekspresowo. I zdecydowanie jest to zdrowsza wersja od kupowanych żurków w proszku…

Link do przepisu: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/wegetarianski-zurek-na-wodzie.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.