Deska serów

Deska serów

Deska serów

Deska serów to słynny francuski sposób na podawanie sera żółtego i serów pleśniowych. Przygotowanie apetycznej deski z samymi serami bądź serami i wędlinami to sposób na proste, a jednocześnie eleganckie zaserwowanie przekąsek.

Mimo iż jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, to efekt jest naprawdę wytworny. Uwielbiam przygotowywać takie deski przekąsek na przyjęcia. Różne gatunki serów w towarzystwie słodkich i wytrawnych dodatków zawsze zdają egzamin. Powinny być jednak odpowiednio pokrojone i estetycznie ułożone. Idealnym dopełnieniem deski serów będzie również dobrze dobrane wino.

Świeże – Mozzarella, Feta, Chevre (kozi), Ricotta
Miękkie – Camembert, Brie, Gorgonzola, Limburger, Bryndza
Półtwarde – Gouda, Cheddar, Tylżycki
Twarde – Parmezan, Pecorino Romano
Pleśniowe – Camembert, Brie, Roquefort
Miód
Różowe winogrona
Świeży rozmaryn

Link do przepisu: https://foodmagazine.pl/deska-serow/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.