Serusie pod pierzynką

Udostępnij na:
Serusie pod pierzynką

Serusie pod pierzynką

Bardzo fantazyjne kotlety z kurczaka pod pyszną pierzynką warzywną

Składniki:
• ½ fileta z kurczaka
• 3 jajka
• 30 dag sera żółtego
• 4 łyżki majonezu
• 3 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• Olej do smażenia
• Cebula
• 15 dag pieczarek
• Papryka czerwona
• 2 ogórki konserwowe
• ½ puszki kukurydzy
• 4 łyżki ketchupu
• Sól
• Pieprz
• Papryka ostra

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski
2. Wbijamy jajko, dodajemy 15 dag sera żółtego startego na tarce o dużych oczach i doprawiamy solą oraz papryką
3. Dodajemy 2 łyżki majonezu oraz mąki i 2 łyżki ketchupu
4. Dokładnie mieszamy i nakładając łyżką kształcie schabowych, smażymy na rozgrzanym oleju
5. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
6. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
7. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą
8. Następnie paprykę kroimy w paseczki, łączymy z warzywami, dodajemy kukurydzę oraz ogórki drobno pokrojone, chwilę prużymy
9. 2 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami ketchupu oraz z warzywami
10. Sos warzywny układamy na każdym kawałku mięsa
11. Wierzch posypujemy pozostałym serem startym na tarce o dużych oczach
12. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera
13. Kotlety gotowe
14. Smacznego

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/05/serusie-pod-pierzynka.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.