Domowy graham na drożdżach – bardzo prosty
Bardzo smaczny chleb, super prosty do przygotowania, pięknie rośnie i nie kruszy się. Mąka graham ma nie tylko wyjątkowo specyficzny, cudowny smak, ale to mąka pełnoziarnista (ze złożonego przemiału) i ma dużo więcej wartości odżywczych niż wszystkie białe odmiany mąk pszennych.
Mąki pszennej nie używam już od lat, wyjątek czynię jedynie dla mąki graham. Tym razem zamiast bułeczek upiekłam prosty drożdżowy chlebek. Polecam, uda się każdemu!
Składniki:
400 g mąki graham
100 g mąki jasnej ( u mnie orkiszowa)
350-400 ml ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
30 g drożdży
1-2 łyżki otrąb do wysypania formy
1 łyżka oleju do posmarowania formy
Przygotowanie:
z częścią wody wymieszać drożdże do upłynnienia
wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagniatać do pojawienia się glutenu. Wodę dolewać stopniowo, bo każdy rodzaj mąki inaczej chłonie wodę. Ciasto będzie gęste i lepkie. Przykryć misę i odstawić ciasto do wyrośnięcia
przygotować foremkę. Keksówkę wysmarować cieńko olejem, następnie wysypać otrębami
wyrośnięte ciasto zagnieść i przenieść do keksówki. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia. Foremkę przykrywam płatem folii spożywczej wysmarowanej olejem, by nie przylepiła się do ciasta
gdy ciasto wyrośnie formę umieścić w nagrzanym piekarniku do 210*C, zaparować piekarnik i piec 45 minut
chleb po upieczeniu wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce