Bezowe Eldorado

Bezowe Eldorado

Bezowe Eldorado

Delikatne bez pieczenia ciasto z serków homogenizowanych, galaretek, gruszek, ozdobione bezami i pokruszonymi orzechami.

Składniki:
• 185 g herbatników kakaowych
• 2 galaretki czerwone
• 2 galaretki żółte
• 2 galaretki niebieskie
• ½ kostki masła
• 6 serków homogenizowanych waniliowych
• 100 g rodzynek
• 1 czekolada mleczna
• ½ szk. śmietany 36 %
• 50 g orzechów ziemnych
• 90 g małych bezy
• 3 gruszki

Sposób przygotowania:
1. Galaretki rozpuszczamy każdy kolor w osobnym naczyniu. Żółte w jednej szklance gorącej wody, niebieskie również w jednej szklance wody a czerwone w dwóch szklankach gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami, wykładamy na dno tortownicy 24 cm X 24 cm.
3. 3 serki homogenizowane miksujemy mikserem z niebieskimi galaretkami, następnie mieszając łyżką dodajemy rodzynki i wykładamy masę na herbatniki, chłodzimy chwilę i układamy pokrojone w kostkę gruszki i zalewamy czerwoną galaretką. Ponownie chłodzimy aż galaretka stężeje.
4. Pozostałe serki homogenizowane miksujemy mikserem z żółtymi galaretkami i wylewamy na ciasto tworząc następną warstwę.
5. Na wierzch układamy bezy, czekoladę rozpuszczamy, dolewamy śmietanę, 1 minutkę gotujemy, chłodzimy i polewamy bezy.
6. Orzechy drobno kruszymy i posypujemy wierzch ciasta i chłodzimy 2 godziny.
7. Ciasto gotowe.
8. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/07/bezowe-eldorado.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.