Omlet ze szpinakiem i kurkami

Omlet ze szpinakiem i kurkami

Omlet ze szpinakiem i kurkami

Letni omlet z pierwszymi kurkami i świeżym szpinakiem to dobry pomysł na na każdą porę dnia, idealny na lekki obiad lub kolację.
Latem, gdy wysoka temperatura daje się we znaki nie mamy ochoty wystawać przy kuchni.

Przygotowanie tego posiłku nie zajmie Ci więcej niż kwadrans. Połączenie kurek i szpinaku na pewno zadowoli podniebienie smakoszy omletów. Polecam!

Składniki na 2 porcje:
4 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka masła ghee
150-200 g kurek
150-200 g szpinaku
gałązki tymianku
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
cebula,
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
kurki oczyścić z piasku. Podciąć ogonki, większe grzybki przekroić na pół lub ćwiartki
szpinak umyć i odwirować w wirówce do sałaty
obraną cebulę i czosnek posiekać, następnie podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać przygotowane kurki i podsmażać przez kilka minut, na końcu dodać szpinak i trzymać na patelni do momentu, aż straci objętość
jajka z mlekiem roztrzepać tak, by uzyskać napowietrzoną, jednolitą masę. Dodać sól, pieprz i oberwane listki tymianku. Jajka rozbiłam w 2 miseczkach, a omlety smażyłam na 2 patelniach

jajka wylać na podsmażone grzyby ze szpinakiem i smażyć na średnim ogniu. Za pomocą łopatki podnosić ścięte brzegi omletu i przechylać patelnię tak, by surowa masa jajeczna zapłynęła pod spód. Smażyć do ścięcia masy
podawać natychmiast po usmażeniu

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/07/omlet-ze-szpinakiem-i-kurkami.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.