Obłoczek tęczowy

Obłoczek tęczowy

Obłoczek tęczowy

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, nie wymaga pieczenia z wyciętych trójkątów możemy zrobić dwa ciasta, na pewno będzie ozdobą każdego stołu. Śmietanę możemy zastąpić jogurtem lub serkami homogenizowanymi.

Składniki:
• 2 galaretki żółte
• 2 galaretki pomarańczowe
• 2 galaretki szafirowe
• 2 galaretki zielone
• ½ szk cukru pudru
• 4 x 330 ml śmietany 330%
• ½ opakowania biszkoptów
• Mała puszka ananasów
• ½ puszki brzoskwiń
• 15 dag wiśni

Sposób przygotowania:
1. Każdy kolor galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody ( zielona, pomarańczowa, szafirowa, żółta), odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Śmietany ubijamy mikserem z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy żółtą galaretkę, chwilę jeszcze miksujemy.
3. Przygotowujemy okrągła tortownicę z formą na babkę, smarujemy cienko olejem, to jest koniczne, ciasto nie przyklei się nam do formy.
4. Następnie wylewamy masę śmietanową i chłodzimy w lodówce 2 godziny.
5. Po tym czasie odpinamy obręcz od tortownicy i wycinamy trójkąty. Zapinamy obręcz.
6. Galaretki łączymy dowolnie z owocami i wlewamy w wycięte otwory.
7. Na wierzch wylewamy galaretkę, która nam pozostała i układamy biszkopty. Ponownie chłodzimy w lodówce.
8. Następnie odpinamy obręcz i odwracamy ciasto tak żeby biszkopty były na dnie.
9. Ciasto gotowe. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/08/oboczek-teczowy.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.