Szkocka zupa z czerwonej soczewicy

Szkocka zupa z czerwonej soczewicy

Szkocka zupa z czerwonej soczewicy

Zupa ta należy do jednych z najbardziej popularnych dań w Szkocji. W szkockich domach przygotowuje się ją głównie w okresie jesienno-zimowym. Ja nie stosuję się do tej sezonowości i chętnie gotuje ją nawet w ciepłe letnie dni. Chociaż nie mogę wtedy dodać do niej jednego z jej tzw. ‘wykończeniowych’ składników – jarmużu. Nie wpływa to jednak znacząco na smak zupy. Nadal jest bardzo smaczna😊 i zdecydowanie poprawia samopoczucie. Zapewniam was, że o każdej porze roku doskonale sprawdzi się jako polepszacz nastroju i przegoni wszelkie chandry.
Przepisów na jej przygotowanie jest bez liku. W każdym domu przygotowuje się ją inaczej, jeden jednak składnik zawsze pozostaje niezmienny- czerwona soczewica.

Przez lata ‘szkockiego gotowania’, jak również jedzenia zupy w różnych miejscach- od przydrożnych take away po dobre restauracje, wypracowałam swój własny przepis, który chciałam wam dzisiaj zaprezentować.

Link do przepisu: https://szkockiesmaki.blogspot.com/2020/04/scottish-red-lentil-soup-szkocka-zupa-z.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.