Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.

Cukinia faszerowana to danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny – cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne.

Link do przepisu: https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2020/09/cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.