Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą jest gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca. Idealnie rozgrzewa w pochmurne, dżdżyste jesienne dni. Odpada przy tym odwieczny dylemat pomidorówki – z makaronem, czy z ryżem?
Ta trzecia opcja z czerwoną soczewicą jest i najsmaczniejsza i najzdrowsza. Muszę stwierdzić, że czerwona soczewica i pomidory to przesmaczny duet, warto wypróbować.

Składniki:
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 l bulionu
200 ml domowego przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki
1/2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, curcuma
1 łyżka masła klarowanego
śmietana – opcjonalnie
zielenina

Przygotowanie:
obraną posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle w garnku, w którym przygotowujesz zupę
dodaj obraną, pokrojoną w kostkę marchew i przesmaż razem. Zalej bulionem i gotuj kilka minut
do garnka wlej przecier pomidorowy i gotuj dalej
w międzyczasie opłucz pod bieżącą wodą na sitku czerwoną soczewicę. Dodaj do garnka i gotuj 15 minut. Na koniec dosmacz solą, pieprzem z młynka
podawaj ze śmietaną i posiekaną zieloną pietruszką

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/10/zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.