“Złota kapusta” – kiszona kapusta z kurkumą

"Złota kapusta" - kiszona kapusta z kurkumą

“Złota kapusta” – kiszona kapusta z kurkumą

O walorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę.
Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto spróbować? Jeżeli używasz kapusty kiszonej bez marchwi do przygotowania sałatki dodaj marchewkę.

Składniki:
0,5 kg domowej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki kurkumy
płaska łyżeczka startego imbiru
1 cebula
1 jabłko
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
imbir, cebulę i jabłko obierz. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej, imbir na najmniejszych, a cebulę posiekaj w piórka
olej wymieszaj z octem i miodem na gładką emulsję
wymieszaj kapustę z przyprawami i startymi warzywami
podawaj schłodzoną z lodówki

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/11/zota-kapusta-kiszona-kapusta-z-kurkuma.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.