Świąteczne ślimaczki makowiec

Świąteczne ślimaczki makowiec

Świąteczne ślimaczki makowiec

Drożdżówka, z makiem która zawsze wychodzi jest wilgotna i bardzo długa świeża.

Forma 35 cm x 25 cm
Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięciem
Porcja na 2 blaszki

Składniki:
• 1 ½ kg maki pszennej
• 1 kostka drożdży świeżych
• 1 kostka margaryny Kasi
• 9 jajek
• 1 ½ szk. cukru
• 2 ½ szk. mleka
• 850 g masy makowej w puszce

Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Trzy całe jajka i sześć żółtek (białka zostawiamy na później) utrzeć z 1 ½ szk. cukru, dodać letnie mleko, rozpuszczoną margarynę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiając ciasto wsypujemy stopniowo mąkę.
3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z sześciu białek, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
5. Gotowe.
6. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/11/swiateczne-slimaczki-makowiec.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.