Rolada marchewkowa z kremem śmietankowym (wykorzystanie pulpy z wyciskarki wolnoobrotowej)

Rolada marchewkowa z kremem śmietankowym (wykorzystanie pulpy z wyciskarki wolnoobrotowej)

Rolada marchewkowa z kremem śmietankowym (wykorzystanie pulpy z wyciskarki wolnoobrotowej)

Nowy Rok witam pyszną roladą marchewkową z kremem śmietankowym. W tym przepisie odpada ścieranie marchewki na tarce i odciskanie soku, po prostu wykorzystałam pulpę marchewkową z przygotowania porannej porcji soku.
Odkąd zakupiłam wyciskarkę wolnoobrotową mam ciągły dylemat co począć z pozostałą pulpą po wyciskaniu soku? Nie mam kompostu w ogrodzie, także w całości jej nigdy nie zagospodaruję, ale mogę chociaż częściowo wykorzystać. Dziś pierwszy z przepisów, który polecam. Same wytłoki to nie jest szczególna skarbnica minerałów i witamin, ale błonnika już tak.

Składniki na ciasto:
180 g wytłoków marchewkowych
3 jajka
100 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru pudru (ksylitolu)
1/2 łyżeczki cynamonu – opcjonalnie
cukier waniliowy

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru (ksylitolu)
2 łyżki likieru Amaretto

Przygotowanie:
jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Wlać stopniowo olej cały czas ubijając
wymieszać mąkę z przyprawami i cukrem waniliowym
suche składniki delikatnie wmieszać do ubitych jajek przy pomocy szpatułki, najlepiej w 3 ratach
na koniec dodać pulpę z marchewki
ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
piec 15 minut w 175’C. Jeśli używasz marchewkę startą na tace i odciskasz sok wydłuż czas pieczenia do 22-22 minut
upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę kuchenną i delikatnie odkleić papier. Ciasto ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić na kratkę do przestygnięcia
serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem. Dodać cukier i amaretto
na przestudzonej roladzie rozsmarować przygotowany krem. Roladę ponownie zrolować, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, by stężał krem, najlepiej na noc

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2021/01/rolada-marchewkowa-z-kremem.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.