Udka po cygańsku

Udka po cygańsku

Udka po cygańsku

Coś smacznego na danie obiadowe, pałki z kurczaka w pysznym sosie z warzywami.

5 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 5 udek z kurczaka
• ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• 2 papryki czerwone
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 szklanka wody
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka musztardy sarepskiej
• 1 łyżeczka cukru
• Szczypta chili
• Sól
• Pieprz

Sposób przygotowania:
1. Udka kroimy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka po staropolsku, układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów, podlewamy wodą, wlewamy sos sojowy, ocet, ketchup, dodajemy musztardę oraz cukier i szczyptę chili. Gotujemy 10 minut i łączymy z udkami.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2021/01/udka-po-cygansku.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.