Bombowe Mielone

Bombowe Mielone

Bombowe Mielone

Pieczone w piekarniku kotlety mielone pod inna odsłoną, warto wypróbować, kotlety są pyszne.

12 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 jajko
• 3 duże cebule
• 12 łyżek ketchupu pikantnego
• 2 pomidory
• 15 dag sera żółtego
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 3 łyżki śmietany 12%
• Sól
• Pieprz

Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy, kroimy w grubsze krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz pieprzem.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Robimy z masy mięsnej kotlety wielkości krążka cebuli, lekko rozpłaszczamy. Układamy na każdym krążku cebuli.
3. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.
4. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę, każdy kotlet polewamy 1 łyżką ketchupu, układamy po plasterku pomidora i posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
5. Blaszkę ponownie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
6. Kotlety gotowe.
7. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2021/02/bombowe-mielone.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.