Udka w sosie żurawinowym

Udka w sosie żurawinowym

Udka w sosie żurawinowym

Pomysł na soczyste udka w sosie z żurawiny, takie udka mogą gościć na uroczystym obiedzie lub imprezie.

5 porcji
55 minut czas przygotowania

Składniki:
• 5 udek z kurczaka
• Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 230 g żurawiny do mięsa
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• Olej do smażenia
• Kostka rosołowa lub ½ szk. bulionu
• 1 szklanka wody
• Sól

Sposób przygotowania:
1. Udka kroimy na połówki, doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka i solą. Układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 ° C.
2. W tym czasie, co mięso się piecze, obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, ketchup, przecier, i żurawinę. Gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje.
3. Mięso po upieczeniu układamy w naczyniu, polewamy sosem.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2021/03/udka-w-sosie-zurawinowym.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.