Keks to bardzo tradycyjne ciasto, które swoją historią sięga starożytnego Rzymu. Przez lata przepisy oczywiście zmieniano i modyfikowano, dostosowując do panujących warunków i dostępnych składników. W tej chwili jest to przeważnie ciasto biszkoptowe lub babkowe z mieszanką bakalii, pieczone w prostokątnej wąskiej formie keksówce. Można je dodatkowo polać lukrem. Przyznam się szczerze, że keksa piekłam pierwszy raz, nie licząc jakiegoś jednego przypadku z dzieciństwa. Keks to ciasto, które z reguły przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc. Jako, że Wielkanoc wypada za kilka dni, to postanowiłam upiec właśnie keks. Bardzo lubię bakalie i różnego rodzaju babki, więc dla mnie jest to bardzo dobre połączenie. Przyznam, że wyszedł bardzo smaczny, więc dzielę się z wami przepisem. Oto on:
Keks
![Keks](https://i0.wp.com/superprzepis.pl/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210330_083122-990x743-1.jpg?resize=990%2C743&ssl=1)