Ciasto drożdżowe z czereśniami

Ciasto drożdżowe z czereśniami

Ciasto drożdżowe z czereśniami

Z ciasta drożdżowego, można stworzyć niesamowite desery. Wszystko zależy od tego, jakich dodatkowych składników użyjesz. Wystarczy trochę wyobraźni i na twoim stole ląduje niesamowite ciasto do kawy. Do ciasta użyłam dżemu brzoskwiniowego, żeby dodać smaku.

Forma 35cm x 25cm
Składniki na dwie blaszki
Czas przygotowania 60 minut
40 porcji

Składniki:
• 1 kostka drożdży
• 1 kostka masła
• 9 jaj
• 1 ½ szk. cukru
• 1 ½ kg mąki pszennej
• 2 ½ szklanki mleka
• 1 dżem brzoskwiniowy
• ½ kg czereśni

Sposób przygotowania:
1. Mleko rozgrzać, masło rozpuścić, czereśnie umyć oraz wydrylować pestki. drożdże rozkruszyć do miski, dodać jedną łyżkę mąki, jedną łyżkę cukru i połowę szklanki mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Trzy całe jajka i sześć żółtek utrzeć mikserem z 1 ½ szklanki cukru.
3. Do miski wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko, rozpuszczoną margarynę, masę jajeczną oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować i nałożyć po całej powierzchni dżem oraz czereśnie.
5. Następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blasze krojoną częścią w górę.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2021/06/ciasto-drozdzowe-z-czeresniami.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.