Szaszłyki drobiowe
Dzisiaj zapraszam na jedną z odrobinę lżejszych opcji grillowych – szaszłyki drobiowe z warzywami. Moim sekretem jest używanie filetów z udek – dzięki temu mięsko jest soczyste. Czuć w nim charakterystyczny posmak dymu i dodatkowe nuty pochodzące z marynaty. Dodajcie do tego mięciutkie warzywa, z których każde dodaje coś od siebie – mi na przykład wyjątkowo pasują tutaj zgrillowane pieczarki.
Lista składników
Szaszłyki
600 g filetów z udek kurczaka
250 g pieczarek
1 papryka (ok. 150 g)
1 cukinia (ok. 200 g)
1 cebula (ok. 100 g)
Marynata
120 ml oliwy z oliwek
Sok z jednej cytryny (ok. 70 ml)
1 łyżka srirachy (ok. 20 g)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Mały pęczek świeżej pietruszki
1 łyżeczka oregano
Zobacz inne super przepisy na szaszłyki:
Szaszłyki Z Piekarnika Z Kurczakiem I Boczkiem
Szaszłyki Z Kurczaka
Szaszłyki Z Piekarnika Z Ziemniakami
Szaszłyki Z Grilla
Szaszłyki Z Białą Kiełbasą I Warzywami