Klasyczna pasta z ciecierzycy
Dzisiaj zapraszam na humus, czyli uniwersalną pastę z ciecierzycy. Humus jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny i pełen smaku. Osobiście często używam go zamiast masła do smarowania kanapek, ale świetnie sprawdzi się też jako imprezowa przekąska, podany z chlebkiem pita. Jeśli szykujesz go tylko dla siebie, skorzystaj z ciecierzycy w puszce – przy większych ilościach warto samemu ugotować ciecierzycę dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji.
Lista składników (na odpowiednik jednej puszki ciecierzycy)
100 g suchej ciecierzycy lub 240 g ciecierzycy z puszki
Duża szczypta sody
Płaska łyżeczka soli
30 g pasty tahini
20 ml soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
½ łyżeczki kminu rzymskiego
50 ml wody z lodem
1 łyżeczka oliwy
Zobacz inne super przepisy na pastę z ciecierzycy:
Domowy Hummus
Pasta Z Ciecierzycy I Suszonych Pomidorów
Ekspresowy Hummus- Pasta Z Ciecierzycy
1 Komentarz