Zupa z boczniaków i udek kurczaka

Zupa Z Boczniaków I Udek Kurczaka

Zupa z boczniaków i udek kurczaka

Zupa z boczniaków i udek kurczaka to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie bogactwo smaków i aromatów. To danie, które rozgrzewa ciało i duszę, idealne na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś pożywnego i rozgrzewającego. Oto jak można opisać tę wyjątkową zupę:
Każdy łyk tej zupy to prawdziwy festiwal smaków: miękkość boczniaków w połączeniu z delikatnością mięsa kurczaka rozpływa się w ustach, uwalniając bogactwo smaków i tekstur. Warzywa dodają świeżości i chrupkości, podczas gdy bulion rozgrzewa ciało i serce.
Podczas gdy zupa wolno się gotuje, dom wypełnia się zapachem rodzącego się szczęścia i przyjemności. Każdy łyk tej zupy to podróż przez smaki i aromaty, która kończy się wypełnieniem i zadowoleniem. To danie, które nie tylko karmi ciało, ale także duszę, przypominając o radościach prostych, domowych przyjemności.

40 minut czas przygotowania
9 porcji

Składniki:
• 4 udka kurczaka
• 1 łyżka Vegety
• 2 łyżki masła + 4 łyżki do zasmażki
• 1 cebula
• 10 cm pora
• Kawałek selera
• 1 pietruszka
• 2 marchewki
• 300 g boczniaków
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• ½ łyżeczki imbiru
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżka maggi
• 1 łyżka majeranku
• 3 listki laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
1. Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po wytworzeniu się szumów, zbieramy je i wsypujemy Vegetę do rosołu. Gotujemy mięso przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, usuwamy skórę i kości, a mięso kroimy na mniejsze kawałki. Rosół z gotowania mięsa odstawiamy na bok.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż będzie miękka i szklista.
3. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy bardzo drobno. Warzywa dodajemy do cebuli na patelni i smażymy przez około 10 minut.
4. Boczniaki myjemy, kroimy w paski i dodajemy do warzyw na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez około 5 minut.
5. Warzywa z grzybami przekładamy do garnka z rosołem, a na patelni przesmażamy mięso. Przesmażone mięso również dodajemy do garnka z rosołem.
6. Zupę doprawiamy papryką słodką, ostrą, imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem, dodajemy Maggi, ziele angielskie oraz liście laurowe.
7. Zupę gotujemy do momentu zagotowania. Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie zasmażka. Gorącą zasmażkę dodajemy do garnka z zupą, mieszamy szybko i gotujemy jeszcze kilka minut.
8. Zupa gotowa do podania.
9. Smacznego!

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2024/04/zupa-z-boczniakow-na-bazie-udek-kurczaka.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.