Szarlotka pełnoziarnista z dynią – fit
Szarlotka z dynią to mega pyszne, jesienne ciacho. Ponieważ jabłecznik to ulubiony jesienno-zimowy wypiek, dlatego warto pokusić się o małe urozmaicenie. Dodatek dyni to bardzo trafiony pomysł, bo nie tylko dodał koloru, ale i wzbogacił ciasto w składniki odżywcze. Ciasto jak wszystkie inne na moim blogu upiekłam z mąki orkiszowej, ponadto dodatek mąki orkiszowej pełnoziarnistej to zwiększona porcja błonnika. Bez wyrzutów sumienia możesz zajadać moją szarlotkę.
Domowe ciasto, które nie zawiera tylko pustych kalorii.
Składniki na foremkę 24 cm:
300 g mąki orkiszowej (jasna+pełnoziarnista)
150 g masła
3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru
1 jajko L
nadzienie:
1,200 g jabłek (szara/złota reneta)
400 g dynii Hokkaido
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z cytryny
2 łyżki ksylitolu/cukru
1-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z zimnym masłem do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść ciasto. 2/3 zawinąć w folię i umieścić w lodówce, 1/3 w zamrażarce
jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dynię razem ze skórą zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
w rondlu stopić masło, dodać startą dynią i przesmażyć przez kilka minut. Dodać starte jabłka, cukier, cynamon, startą skórkę z cytryny i smażyć przez następne kilka minut. Jeśli jabłka wydzieliły dużo soku, smażenie przedłużyć do odparowaniu nadmiaru płynu. Odstawić do przestudzenia
bok foremki wysmarować masłem, dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia
ciasto z lodówki rozwałkować na okrąg o kilka cm większy od średnicy foremki. Ciasto przełożyć do formy, dociskając palcami uformować rant dookoła formy. Nadmiary obciąć, dokleić w miejsca, gdzie zabrakło ciasta. Ciasto po nakłuwać widelcem, wysypać tartą bułką i wyłożyć jabłka z dynią
na górę ciasta zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki
piec w 200′ C 45-50 minut
przed podaniem posypać cukrem pudrem/zmielonym ksylitolem