Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka – zdrowszy przepis
Gołąbki z włoskiej kapusty i indyczego mięsa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze są podane z sosem pomidorowym. Ważne jest, by sos nie był przygotowany na bazie sklepowego koncentratu pomidorowego, a z naturalnego przecieru. Taki sos ma zupełnie inny smak.
Doskonały posiłek obiadowy lub kolacyjny z puree ziemniaczanym lub pajdą chleba.
Składniki:
mięso z udźca – 1 kg
1,5 szklanki ryżu
1 duża włoska kapusta
2,5 szklanki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła ghee/oleju
400 ml przecieru pomiodorowego, passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
sól, pieprz
cukier
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
Przygotowanie:
ryż ugotować w bulionie warzywnym w nieco zmniejszonej ilości wody niż normalnie. Opłukany ryż zalać gorącym bulionen i gotować, aż wchłonie cały płyn
cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle
mięso zmielić
zmielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem i zeszkloną cebulką. Intensywnie doprawić do smaku solą i pieprzem
z kapusty wyciąć głąb. Główkę kapusty umieścić w garnku (dopasowanym wielkością do rozmiaru kapusty) z gotującą się, osoloną wodą. Po kilku minutach sukcesywnie ściągać zblanszowane liście. Same łatwo oddzielają się od główki. Odkładać na bok, do ostudzenia, następnie ostrym nożykiem ściąć gruby nerwy liściowe
na środek każdego liścia nakładać farsz, boki założyć do środka, następnie zrolować. Czynności powtórzyć do wykorzystania całego farszu
na dnie sporego rondla rozłożyć resztki liści kapusty i w dwóch warstwach ułożyć przygotowane gołąbki. Gołąbki przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą z gotowania kapusty (multum soli mineralnych!) i gotować około 45 minut
domowy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów wlej do rondelka, dopełnij wg potrzeby wodą z gotowania gołąbków i zagotuj. Dodaj 1-2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego. Gdy używasz pomidorów z puszki na końcu zblenduj, do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli lubisz możesz zabielić sos kwaśną śmietaną lub jogurtem