Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem
Kotleciki z mięsa indyczego z dodatkiem kaszy jaglanej i jarmużu to idealna propozycja dla tych, którzy szukają urozmaicenia w kuchni. Zwykłe kotlety mielone to nuda, ale z zieloną niespodzianką mają nie tylko więcej wartości odżywczych, ale i cieszą oko. Dodatek kaszy jaglanej dodaje im niezwykłej delikatności.
Warto na śniadanie ugotować więcej kaszy, a resztę spożytkować do przygotowania obiadu.
Składniki:
250 g mięsa mielonego z udźca indyka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka liści jarmużu
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
kaszę jaglaną ugotować wg przepisu z bloga
jarmuż pozbawić grubego nerwu liściowego i zblanszować we wrzątku przez kilka minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać
zmielone mięso z indyka wymieszać z kaszą jaglaną, rozdrobnionym jarmużem, jajkiem, solą i pieprzem
formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obydwu stron do zrumienienia. Wersja dietetyczna to upieczenie kotlecików w piekarniku. Ułóż kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Piecz w 180* C 20-25 minut