Gołąbki łatwo zawijane z ryżem, mięsem i sosem pikantnym

Gołąbki łatwo zawijane z ryżem, mięsem i sosem pikantnym

Gołąbki łatwo zawijane z ryżem, mięsem i sosem pikantnym

Gołąbki łatwo zawijane z ryżem, mięsem i sosem pikantnym
Witajcie 😉
Czy są tu osoby które nie lubią gołąbków z ryżem i mięsem? Chyba nie, a przynajmniej my takich nie znamy, gołąbki uwielbiamy, i choć zajmują trocha czasu, przygotowywanie liści, farszu, zwijanie, gotowanie…, warto go poświęcić dla tak wspaniałego dania.
Gołąbki z reguły robimy w ilości ” hurtowej “, jak już się bawić, to na całego, wystarczają na kilka posiłków, a odgrzewane smakują równie dobrze, jak świeżo ugotowane 🙂
A więc dziś zapraszamy na…

Gołąbki z Ryżem, Mięsem i Pikantnym Sosem

Na zawijanie gołąbków jest wiele różnych sposobów, my Wam pokażemy dziś nadzwyczajnie łatwy sposób zawijania, który trzyma farsz ” w ryzach ” i sprawia, że gołąbki nie rozpadają się, nawet podczas odgrzewania – trzymają fason! 😉
Sos o pikantnym, mocno pomidorowym smaku stanowi idealny dodatek do tych przepysznych gołąbków 🙂

Składniki:
1 szt. duża główka kapusty białej
600 g mielonego mięsa wieprzowego
300 g ryżu długoziarnistego
4 szt. marchewki
2 szt. cebuli
1 l soku pomidorowego
5 łyż. pasty pomidorowej
4 szt. ząbki czosnku
3 łyż. oleju do smażenia
1 szt. imbiru świeżego w kawałku 2 cm
cukier,sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kapustę umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować, gdy zacznie gotować się, zmniejszyć gaz i przykryć garnek szczelnie pokrywką, co 5 – 6 min. ściągać warstwę liści ( ok. 4-5 sztuk ).
Liście muszą być lekko miękkie, elastyczne, ale nie mogą być zbyt miękkie, bo będą pękać podczas zawijania!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.