Pierogi Samosa
Pierogi Samosa zaskakują smakiem, aromatem, ale również prostotą w wykonaniu. Mam wrażenie, że nawet początkujące osoby doskonale poradzą sobie z wykonanie niżej opisanego dania 🙂
Składniki:
Farsz:
4 ziemniaki,
1 szklanka mrożonego groszku Hortex
2 duże cebule,
2-3 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
1 łyżeczka garam masala
szczypta ostrej papryki,
sczyta curry indyjskie
Ciasto:
250g mąki pszennej
2 łyżki oleju
około szklanki zimnej wody( ile ciasto zabierze)
szczypta kminku mielonego
Do smażenia:
1 łyżka oleju do cebuli
olej do smażenia pierogów- tyle aby pierogi były przykryte olejem
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, Odcedzamy, przeciskamy przez praskę,
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia, dodajemy ziemniaki i groszek(nie rozmrożony), przyprawiamy do smaku, mieszamy.
Gdy składanki farszu połączą się w całość odstawiamy.
Przechodzimy do zrobienia ciasta: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy kminek, olej mieszamy widelcem, następnie ciągle mieszając dolewamy wody, do momentu aż utworzy nam się kula zwarta ciasta.
Przekładamy na stolnicę i ugniatamy, odstawiamy zawinięte ciasto w folie spożywczą na około 20 minut.
Po tym czasie urywamy z ciasta fragment – tyle aby zmieściła się kulka w zamkniętej dłoni, rozwałkowujemy w kształt owalu, który przecinamy na pół i przecięty fragment smarujemy delikatnie wodą i łączymy ze sobą – utworzy się stożek, w który wkładamy farsz, zamykamy – dociskamy brzegi.
Tak postępujemy z resztą ciasta, smażymy w rozgrzanym oleju do zarumienienia .