Tarta bez tłuszczu
Składniki:
ciasto:
100 g maki pszennej
50 g mąki razowej
100 g twarożku grani
1 płaska łyżeczka soli
4 łyżki wody
nadzienie:
2 jajka
1 skyr (150 g)
80 g jarmużu
60 g papryki
1 cebula
70 g fety
7 plasterków szynki
słodka papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Obie mąki wymieszać i zagnieść z solą, serkiem i wodą. Ciasto w miarę dobrze się wałkuje, ale po upieczeniu na pewno nie jest kruche, natomiast jeśli chodzi o kaloryczność, to jest zdecydowanie niższa niż przy użyciu 100 g masła.
Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć 2-3 minuty. Jarmuż umyć, w razie potrzeby usunąć grube nerwy i posiekać, dodać do cebuli, podlać ok. 1/3 szklanki wody i dusić do odparowania płynu.
Dno formy do tarty o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem. Na ciasto wykładamy jarmuż, pokrojoną drobno paprykę, szynkę zwiniętą w różyczki i kostki fety. Jajka zmiksować na puch, następnie połączyć ze skyrem i wylać na tartę, Wierzch posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂