Udka po szatańsku
Propozycja na niedzielny obiad, delikatne, soczyste mięso z kurczaka w pikantnej aromatycznej przyprawie o intensywnym smaku
Składniki:
• 5 udek z kurczaka
• Cebula
• Papryka czerwona
• Papryka żółta
• ½ szk. śmietany 18%
• Sól
• 3 łyżki Curry
• Szczypta czosnku
• 1 łyżka kurkumy
• Szczypta imbiru
Sposób przygotowania:
1. Udka myjemy, dzielimy na połowy, wsypujemy sól oraz 2 łyżki curry i dokładnie mieszamy, żeby mięso było całe w przyprawie
2. Układamy na blaszce w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C
3. Po upieczeniu układamy w naczyniu
4. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
5. Do cebuli dodajemy czosnek oraz pokrojone w paseczki papryki
6. Podlewamy szklanką wody, wsypujemy kurkumę oraz 1 łyżkę curry i szczyptę imbiru
7. Pod koniec prużenia wlewamy śmietanę, chwilkę gotujemy i polewamy sosem udka
8. Danie gotowe
9. Smacznego