Mielone z marchewką i brukselką
Zamiast zwykłych mielonych proponuję zrobić według tego przepisu. Mielone kuleczki zatopione w pysznym warzywnym sosie.
14 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety mielone:
• ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• Sól
• 1 łyżeczka majeranku
• 2 łyżki przyprawy Gyros
• 2 łyżki bułki tartej
Składniki na sos:
• 1 cebula
• 1 opakowanie marchewek mini
• 1 opakowanie brukselki
• 200 ml przecieru pomidorowego
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 2 łyżki mąki pszennej
• Sól
• Szczypta chili
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obrana, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tarta i dokładnie mieszamy. Robimy okrągłe kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy marchewki oraz brukselki, podlewamy wodą, solimy i gotujemy.
3. Gdy warzywa będę już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotujemy i łączymy z kotletami.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.