Zupa koperkowa z zacierkami
Taką zupkę w chłodne dni, każdy zje z przyjemnością. W smaku delikatna, w dodatku treściwa i łatwa w przygotowaniu. Zupa z dodatkiem warzyw w roli głównej koper, króluje często w moim domu.
5 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 pęczki koperku, same liście
• 2 małe marchewki
• 2 małe pietruszki korzeń
• ½ małego selera
• 20 cm pora
• 3 szt. ziemniaków
• 1 łyżka masła
• 4 szk. wody
• 1 kostka warzywna
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 liść laurowy
• 1 łyżeczka lubczyku
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 60 g zacierek
• ½ szk. śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora obieram, myję, osuszam i ścieram na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam warzywa, przekładam do garnka.
2. Ziemniaki obieram, myję, drobno kroję w kostkę i łączę z warzywami. Zalewam wodą i gotuję około 20 minut.
3. Po tym czasie dodaję kostkę rosołową, ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk, sól, pieprz oraz wsypuję zacierki. Gotuję 20 minut.
4. Na koniec dodaję posiekany drobno koperek i wlewam śmietanę i jeszcze dwie minutki gotuję.
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na zupy:
Zupa Krupnik
Zupa z kapusty włoskiej
Zupa meksykańska
Zupa z kurczakiem i pieczarkami
Zupa ogórkowa bez mięsa – szybki przepis
1 Komentarz