Jesienne muffinki z jabłkami i cynamonowym lukrem
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który pozwoli nam zamknąć w dłoni smaki jesieni. Przygotujemy najmniejszy jabłecznik świata, czyli proste cynamonowe muffinki z jabłkami, kruszonką i pysznym cynamonowym lukrem.
Muffinki są cudownie puszyste i pachną obłędnie. W smaku są przyjemnie cynamonowe; jabłka przełamują konsystencję ciasta i sprawiają, że całość jest wilgotna. Do tego mamy chrupiącą kruszonkę i ten ogrzewający serce lukier…
Lista składników
1 jabłko (ok. 150 g)
2 szklanki (250 g) mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
125 g masła
1 szklanka (150g) brązowego cukru
3 jajka
150 g śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka
3 łyżki (40 g) mąki
1 czubata łyżka (20 g) brązowego cukru
20 g masła
Lukier
½ szklanki (50 g) cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka wody
Zobacz inne super przepisy na muffinki:
Rustykalne Muffinki Czekoladowe – Prosty I Szybki Przepis
Muffinki Z Truskawkami I Białą Czekoladą
Muffinki Z Serem, Boczkiem I Pomidorami + FILM
Kakaowe Muffinki Z Kajmakiem
Muffinki Z Polewą Czekoladową – Szybkie Słodkości Do Kawy