Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu

Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu

Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu

Dzisiaj znowu dietetycznie, ale nie, nie – nie będzie tak już zawsze. W długi weekend z pewnością będziemy grillować coś pysznego i niebanalnego, ale równowaga w przyrodzie musi być. Dlatego w tygodniu jemy lżej, przynajmniej jeśli się da. Wakacje to stety/niestety czas grilowania, pikników, imprez plenerowych gdzie okazji do pojedzenia nie brakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne dni w tygodniu.

Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu.

SKŁADNIKI
(porcja na 3 osoby)

Podwójna pierś z kurczaka
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte)
4 gałązki rozmarynu (posiekany)
sól morska
świeżo mielony pieprz

Sałatka:
2 garście pomidorków koktajlowych
3 garście rukoli
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżeczki siemienia lnianego
sok z 1/4 cytryny
ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego
Sos jogurtowo-czosnkowy
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 duże ząbki czosnku
listki świeżej mięty (posiekane)
sól
pieprz
opcjonalnie sok z cytryny do smaku

Do podania:
sambal olelek
marynowane jalapeno w plasterkach
pszenne tortille

WYKONANIE
Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu).

Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym.

Sos jogurtowy: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny (razem z przyprawionym mięsem) w chłodne miejsce.

Pierś kroimy na cienkie plastry. Podajemy z sałatką, sosem jogurtowym, sambal olelek, jalapeno i ewentualnie – tortillą (ugrillowaną bez tłuszczu na patelni grillowej i pokrojoną na ćwiartki). Całość posypujemy listkami mięty.

Link do przepisu: https://ostrykes.wordpress.com/2014/08/13/2532/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.