TORTILLA Z KOZIM SEREM

TORTILLA Z KOZIM SEREM

TORTILLA Z KOZIM SEREM

Jest to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, którego chyba nie da się ‘zepsuć’.
W dodatku jest stosunkowo efektowne (zwłaszcza gdy podajemy ją bezpośrednio z patelni) i, co najważniejsze, bardzo smaczne.

Polecam. Jedynym minusem jest to (co może na dzień dobry zniechęcić), że wymaga patelni, którą można i postawić na palnik i wstawić do piekarnika (czyli ze zdejmowaną lub nietopiącą się rączką). Uwaga, można sobie jednak z tym fantem poradzić obchodząc nieco przepis i przelewając całość do naoliwionego naczynia żaroodpornego i od początku do końca piec w piekarniku – przetestowałam 🙂

SKŁADNIKI:
1. 700g młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w talarki
2. 10-20 plastrów salami Chorizo
3. 50-80g sera Manchego, startego
4. 6 jaj
5. 200g/300ml śmietany 30%
6. 1 cebula czerwona (nie było, użyłam białej), pokrojona w piórka
7. szczypiorek, pokrojony
8. 2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
9. sól, pieprz, oliwa

JAK?

1. Na oliwie podsmażamy cebulę i salami, odsączamy na ręczniku papierowym.
2. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy oliwki, cebulę z salami, ser, ziemniaki, sól, pieprz.
3. Całość albo: a) przelewamy na patelnię, smażymy spód, a następnie wstawiamy do piekarnika na grill, aby upiekła się góra
albo b) przelewamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej okrągłego) i od razy wkładamy do piekarnika, wystarczy termoobieg (ok.10-15min)
4. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Link do przepisu: http://alaskamlaska.blogspot.com/2012/08/tortilla-z-lidla.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.