Ossobucco alla milanese – gicz cielęca w warzywach

Udostępnij na:
Ossobucco alla milanese - gicz cielęca w warzywach

Ossobucco alla milanese to tradycyjne włoskie danie z mediolańskiej kuchni, a wywodzące się z Lombardii. Osso buco – dosłownie oznacza kość z dziurką.
Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.
Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki.
Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym puree jest równie smacznie.
Proste i pyszne!

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2018/11/ossobucco-alla-milanese-gicz-cieleca.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.