Caldo verde – portugalska kartoflanka z jarmużem

Udostępnij na:
Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem

Sezon jarmużowy rozpoczęty i na blogu nowe przepyszne przepisy z tym super zdrowym warzywem.
Dzisiaj inspiracja z kuchni portugalskiej, pyszna kartoflanka z dodatkiem jarmużu. W oryginalnej wersji występuje kapusta galicyjska, niestety u nas nieosiągalna. To krzyżówka jarmużu z kapustą pastewną, także jarmuż jest najbliższy oryginału. Widziałam przepisy z kapustą włoską, dla mnie jednak jest to super przepis na wykorzystanie jarmużu właśnie.
Zupa jest gęsta, sycąca i pożywna, w sam raz na jesienno-zimowe chłody.
Zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników.
Caldo verde to bardzo ekonomiczny posiłek ze sporą porcją warzyw.
Zupa jest pyszna w dwóch wersjach i w wersji wege i z dodatkiem kiełbasy chorizo ( u mnie surowa polska). Polecam!

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2018/12/caldo-verde-portugalska-kartoflanka-z.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.