Domowy zakwas na chleb

Udostępnij na:
Domowy zakwas na chleb

Zdrowa, domowa kuchnia nie może obyć się bez samodzielnie upieczonego chleba. Nie ma co szukać na sklepowych półkach zdrowego pieczywa, trzeba wziąć sprawy we własne ręce, zakasać rękawy i upiec chleb samodzielnie. Chleb piekę już 8 lat. Dzięki temu wyeliminowałam z diety sklepowe zapychacze jak również bardzo wątpliwej jakości mąkę pszenną.
Na blogu zaprezentowałam już ponad 20 przepisów na chleby na zakwasie, tyleż samo przepisów na domowe pieczywo i chleby na drożdżach oraz chleby bez użycia drożdży i zakwasu.
Najwyższy już czas na jeden z najważniejszych przepisów – domowy zakwas na chleb.
Wielu z Was długo zwleka z upieczeniem pierwszego bochenka chleba właśnie z powodu braku zakwasu. Powszechnie uważa się, że to to trudne, albo na pewno się nie uda.
Nie bójcie się zakwasu!
Stosując się do kilku prostych zasad przygotujesz go w domowym zaciszu bez problemu. No i jak dobrze pójdzie, to pierwszy zrobiony zakwas może starczyć Ci do końca życia!
Mi nie starczył, ale to wcale nie znaczy, że Tobie się nie uda!

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2019/01/domowy-zakwas-na-chleb-to-proste.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.