Pieczone kotlety mielone z indyka

Pieczone kotlety mielone z indyka

Pieczone kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone to jedno z klasycznych i bardzo popularnych potraw kuchni polskiej. Niestety nie należą one do lekkich dań. Smażone na smalcu zawierają sporo tłuszczu, więc nie każdy może sobie pozwolić na taką dawkę kalorii. Jeśli więc poszukujesz lżejszej wersji tego dania, zapraszam na pyszne kotlety z indyka. Mięciutkie i soczyste. Pachnące świeżym koperkiem i czosnkiem. Takie kotleciki sprawdzą się nie tylko na obiad. Świetnie smakują również na zimno, dlatego wystarczy porcja świeżych warzyw i lunch do pracy gotowy!

Składniki:
400 g filetu z indyka
1 łyżka posiekanego koperku
1 czerstwa bułka *

3-4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 jajko
pieprz biały
sól
Dodatkowo:
1 szklanka mleka
½ szklanki bułki tartej
masło

Przygotowanie:
Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy je na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się jakby smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane.Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków.
* można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi

– kotlety można również usmażyć
– kotlety najlepiej smakują zaraz po upieczeniu

Link do przepisu: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pieczone-kotlety-mielone-z-indyka/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.