CHLEB GRYCZANY Z KASZY

CHLEB GRYCZANY Z KASZY

CHLEB GRYCZANY Z KASZY

Bezglutenowy chleb – bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie.
Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna – nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać… No właśnie trzeba tu się uzbroić w cierpliwość, bo czeka się dość długo – aż 2,5 doby plus trzeba doliczyć ponad godzinę na pieczenie. Ale warto!
Kasza gryczana zaliczana jest to najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów, a to ze względu na cenne właściwości oraz wartości odżywcze…

Składniki:
500 g kaszy gryczanej niepalonej
2,5 – 3 szklanki wody przegotowanej
1 łyżeczka soli
1 szklanka ziaren (u mnie mieszanka: 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki siemienia lnianego w całości, 2 łyżki sezamu, a reszta to ziarna słonecznika i pestki dyni)

Link do przepisu: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/chleb-gryczany-z-kaszy.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.