SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI

Sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego łososia oraz brokuła i jego kiełek, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie jogurtu greckiego. Pyszna i pożywna sałatka, która spokojnie może zastąpić obiad. To tego jest zdrowa i w wersji fit!
Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk). Bogata jest również w tłuszcze nienasycone (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), których spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Kiełki dodane do sałatki poprawiają wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia.
Przygotowanie sałatki jest dość czasochłonne, gdyż trzeba wcześniej ugotować komosę oraz brokuła, a także upiec w piekarniku łososia. Gdy więc chcemy zabrać ją na wynos do pracy lub szkoły, to składniki możemy przygotować dzień wcześniej i zapakować do lunchboxa, a dopiero przed zjedzeniem polewamy sosem musztardowo-miodowym.

Link do przepisu: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/08/salatka-z-komosy-ryzowej-z-lososiem.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.