Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne jest to tradycyjna meksykańska potrawa. Spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina). Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.

Jest to szybkie, tzw. jednogarnkowe danie. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Danie to jest bardzo sycące, ale i ma wyśmienity smak. Dużym plusem tego dania jest łatwość przygotowania. Nie wymaga specjalnych umiejętności kuchennych i z pewnością wyjdzie każdemu.

500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 ząbek czosnku
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
500 ml bulionu
1 papryka czerwona
1 ostra papryczka chili
2 łyżki oleju
1 puszka kukurydzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, oregano
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Link do przepisu: https://foodmagazine.pl/chili-con-carne/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.