Chili Con Carne

Chili Con Carne

Chili Con Carne

Chili con carne (z hiszp.: chili z mięsem), – tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne). Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy. Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.

Na temat powstania chilli con carne istnieje wiele legend. Opowieść o kobiecie w błękicie opisuje losy hiszpańskiej zakonnicy Marii z Ágredy, która wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan. (źródło: Wikipedia)

Link do przepisu: https://blogmydloipowidlo.blogspot.com/2021/04/chili-con-carne.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.