Węgierska zupa z ziemniakami

Węgierska zupa z ziemniakami

Węgierska zupa z ziemniakami

W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi. Taką zupę możemy przygotować na przeróżne uroczystości. Spróbuj i przekonaj się.

5 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki:
• 70 g pora
• 100 g korzenia selera
• 100 g marchwi
• 350 g ziemniaków
• 100 g cebuli
• 30 g oliwy z oliwek
• 350 g szynki wieprzowej
• 50 g koncentratu pomidorowego
• 2 kostki rosołowe
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka kminku
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 180 g papryki czerwonej
• 180 g papryki zielonej
• 500 g wody
• 1 łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:
1. Pora myję, osuszam, kroję bardzo drobno. Selera, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Warzywa odstawiam na bok.
2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę w garnku na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaję pokrojone w kostkę mięso. Smażę około 15 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodaję wcześniej przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe, zalewam wodą i doprawiam solą, pieprzem, kminkiem, papryką ostrą i gotuję 15 minut.
3. Na koniec dodaję umyte, oczyszczone z nasion, pokrojone w paseczki papryki i wsypuję majeranek. Gotuję jeszcze 10 minut.
4. Zupa gotowa.
5. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na dania po węgiersku:
Przepis na gulasz po węgiersku + FILM
Pyszna sałatka śledziowa po węgiersku
Karkówka z piekarnika – przepis na karczek po węgiersku
Śledzie po węgiersku
Placki ziemniaczane po węgiersku

Tagi:

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.